https://www.highrevenuegate.com/pqxbdf5xa4?key=0fa5a3e34ecb571364a40d5443900081

21 Kasım 2015 Cumartesi

Faceless Yazısı

  1980’ler Jesus Franco için porno filmler, düşük bütçeli komediler, gizem filmleri ve aksiyon filmleriyle geçen bir birinden ucuz ve benzer senaryolara sahip filmlerle dolu. Ancak 1987 yapımı Faceless’ı ayrı bir yere koymak gerekir.

Fransız yönetmen Georges Franju’nun birçok uyarlaması yapılmış Les yeux sans visage ya da Eyes with out Face adlı filmden esinlenen Faceless aynı zaman da Franco’nun karanlık dünyasının bir bütünü olarak karşımıza çıkmaktadır.

1962 yılında yine Eyes with out Face filminden uyarlanan bir diğer Jesus Franco filmi Gritos en la noche ya da The Awful Dr.Orlof’ ile bağlantıları bulunan Faceless, erotik öğeler içeren vahşet sinemasının güçlü bir yapımı olarak dikkat çekmektedir.

  Tabi ki filmin senaryosunun uyarlandığı Eyes with out Face’e göre daha karanlık ve sadistik. Jesus Franco’nun bu durumda etkisi olmasına rağmen dönem koşulları da buna etkili.  Gösterişli hayatlar, mucizeler yaratan bir doktor, çarpık ilişkiler yumağı klasik bir burjuvazi hayatı olarak karşımıza çıkmaktadır.

Genç ve güzel bir kadının yüzüne kezzap atılması sonucu yüzünü kaybetmesiyle başlayan film 98 dakikalık seyir süreci boyunca Doctor Flamand, Nathalie ve Ingrid Flamand arasındaki sapkın, kirli ve suç dolu dünyayı resmetmektedir. (Açıkçası tüm film boyunca başlarına bu talihsiz olay gelmeden önce bu üçlünün nasıl bir yaşam sürdüğünü merak ederek geçirdim.)

Filmde karşımıza çıkan ilk unsur yüz yani personadır. Yüzlerimiz, organik maskelerimizdir. Sosyal hayat içinde duygu ve düşüncelerimizi dışarıya aktardığımız yansıtma ya da ifade araçlarımızdan biridir. Daha şematik bir ifadeyle dış dünya ile ego arasında yer alan ve uyumu sağlayan olarak da tanımlanmaktadır. Bu doğrultuda yüzünü kaybeden Ingrid Flamand karakteri bir nevi zırhını kaybetmiştir. Filmde genç kız güzelliğinin kaybetmesi üzerinden ilerlemektedir. Oysaki kaybettiği sadece güzelliği değil aynı zamanda hegemonya sonucu sosyal statüsünün getirilerini de kaybederek istenmeyen haline gelmektedir.

Filmdeki bir diğer dikkat çekici unsur ise Güce tapınma olarak karşımıza çıkar. Dr. Frank Flamand filmde güç sahibi, mucizeler yaratan bir karakter olarak boy göstermektedir. Buradaki bağlantıyı güç ve güzellik üzerinden arzu ve istence bağlamak uygun olacaktır.
Tüm bu anlatılar ise klasik çılgın doktor anlatısı üzerinden yapılmaktadır.


Yazısı için Lord Magius'a teşekkürü borç bilirim

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Beauty Contest Caper

  Filmimiz Shaggy ’in yemeğe çıktık tabelasını asmasıyla başlar. Shaggy Scooby ’ye kimse...